Blodtryksmåler: Husk at passe på dig selv

Sponsoreret indhold

I dette indlæg vil jeg gerne dele ud af noget ret personligt. Jeg har i mange år levet med forhøjet blodtryk. I starten var det ret alvorligt, men nu er det under kontrol, og jeg mærker faktisk ikke så meget til det.

Alligevel vil jeg gerne slå et slag for, at andre er mere opmærksomme, end jeg var. For jo ældre vi bliver, des højere er risikoen. Det kan skyldes flere forskellige ting, men nogle af dem, vi kan gøre noget ved er rygning, manglende motion, dårlig kost og den slags.

Jeg holder i dag regelmæssigt kontrol med mit blodtryk – både hos lægen og hjemme. Med min egen blodtryksmåler kan jeg hurtigt få en status på dagsformen.

Men tilbage til det med at I skal passe på jer selv! Jeg har samlet nogle af de mest hyppige symptomer her:

Hovedpine

Nu skal du ikke blive skrækslagen hver gang, hovedet dunker lidt. Men personer med højt blodtryk vågner ofte om morgen med smerter i den øverste del af hovedet og nakken.

Træthed

Når det er svært at komme ud af sengen om morgen, eller hvis du kører træt i løbet af dagen, skyldes som regel mangel på netop søvn eller vitaminer. Det kan dog også være tegn på forhøjet blodtryk. Især hvis det er kombineret med førnævnte hovedpine.

Svimmelhed

Bliver du jævnligt svimmel? Så bør du tale med din læge. Det er et klassisk symptom på forhøjet blodtryk. Jo hurtigere det konstateres, jo lettere er det også at gøre noget ved det.

Susen for ørene

Ligesom de øvrige symptomer findes der også godartede årsager til susen for ørene. Det kan være ørevoks eller en bivirkning med antibiotika. Men det kan som nævnt også relatere sig til et blodtryk, der er helt i vejret. Dette symptom viser sig nemlig ofte først, når blodtrykket er alvorligt højt. Derfor skal du hurtigst muligt til lægen, hvis det er et problem, du genkender.

Hjerteflimmer

Nu bevæger vi os ind på et alvorligt område. Hjerteflimmer opstår sjældent ved forhøjet blodtryk, men det er på listen. Det er sandsynligvis et af de symptomer, vi kommer til at se mere til. Det kan nemlig oftest skyldes stress og angst, som vi ser mere og mere af især hos den yngre generation.

Synsforstyrrelser

Der er som regel en ret simpel forklaring, hvis du ikke kan se så godt. Og det er briller. Men er det mere som pletter eller tåge for øjnene, så skal du tage det alvorligt – især hvis det er i kombination med nogle af de øvrige symptomer.

Kramper

Kramper kan ofte være lidt skræmmende. De fleste har oplevet muskelkramper efter motion – dem sker der ikke noget ved. Det er bare ubehageligt. Men kommer de mere uventet kan det være tegn på forhøjet blodtryk.

Åndenød

Dette punkt gælder kun, hvis du ellers er i fornuftig form. Du bør ikke få åndenød af eksempelvis at binde dine sko. Det modsatte er et tydeligt tegn på, at noget er galt – måske forhøjet blodtryk.

Føleforstyrrelser

Har du nogle gange en sovende fornemmelse i fødder eller hænder? Jeg tør godt vædde på, at det i de fleste tilfælde har noget at gøre med, at du har siddet forkert. Hvis jeg alligevel tager fejl, skal du kontakte lægen. Det kan være symptom på mange ting, hvor forhøjet blodtryk bare er en af dem.

Øget tissetrang

Ja, nu trækker du sikkert lidt på smilebåndet, men lad os lige holde seriøsiteten. Det er sidste punkt. Nogle mennesker oplevet øget trang til at tisse, når de er stresset. Nogle gange kan det endda være med få minutters mellemrum. Der er ikke bevist en direkte sammenhæng til forhøjet blodtryk. Men vi får jo tudet ørene fulde om, at stress er roden til alt ondt.

 

Som du kan læse, er der ofte en helt naturlig og meget mindre alvorlig årsag til alle symptomerne. Så lov mig at du ikke går i panik næste gang du gaber midt på dagen eller bliver forpustet – men lov mig også at du tager din tilværelse seriøst og lytter til din krop.