Kvalitetskontrol får bugt med tilbagevendende skimmelsvamp

Sponsoreret indhold

Vi har for nylig hjulpet en af vores sønner, der havde gang i et større projekt i deres hus. Huset var ramt af skimmelsvamp. Selvom vi kun har været med på sidelinje; moralsk opbakning, gode råd og pasning af ungerne, har vi ikke kunne undgå at se, hvor stort et projekt det var – og så var de ikke engang hårdt ramt.

Angreb fra skimmelsvamp kan ramme alle. Det findes i naturen og i mange boliger uden nødvendigvis at være farligt, men væksten skal begrænses. Jeg tænkte derfor, at det var en god anledning til at give nogle af de råd, vi har fået, videre.

 God hjælp fra professionelle

Bekæmpelse af skimmelsvamp er, hvis du spørger mig, i høj grad en opgave for professionelle. Det kræver både udstyr og erfaring at sikre sig mod tilbagevendende skimmel. Min søn allierede sig med Dansk Skimmel, som kan klare hele spektret af skimmelopgaver. Jeg tror nu, at processen var meget standard med undersøgelse, afdækning, afrensning og rengøring.

Men noget af det, jeg studsede over, var deres store fokus på kvalitetskontrol. Nysgerrig som jeg jo er, spurgte jeg folkene fra Dansk Skimmel til kontrollen. Her fik jeg forklaret, at de testede, hvorvidt afrensningen havde været tilstrækkelig i det enkelte tilfælde. For ingen huse er ens, og mængden af afrensning kan derfor også variere. Det tages der selvfølgelig også højde for tidligere i processen, ”men bare lige for en sikkerheds skyld”, som han sagde.

Historien om min søn og svigerdatters hus er også den, at den tidligere ejer også har kæmpet med skimmel. Det var de klar over, men fik at vide, at alt var i skønneste orden ved overtagelsen. Her kan det skyldes mangelfuld kontrol, som ikke har fanget en rest skimmel efter afrensning – og så fortsætter væksten og spredningen altså på ny. Derfor giver det tryghed i hele vores familien at se Dansk Skimmel tage kontrollen så seriøst.

 Hvad kan du gøre selv?

Det bedste du kan gøre for at forebygget angreb af skimmelsvamp er at have fokus på fugt i dit hjem. Det findes der mange måder for, og de fleste handler om små ændringer i rutinerne.

Det kan f.eks. være at tørre tøj udenfor eller i en tørretumbler, huske at tænde emhætten ved madlavning samt lufte ud og tørre op, når du har været i bad. Det er nok de mest simple råd. Hertil skader det ikke at lufte en masse ud i løbet af dagen. Astma-Allergi Danmark anbefaler faktisk, at vi alle lufter ud fem til ti minutter ad gangen tre gange om dagen.

Herefter handler det om at kende tegnene, så du kan handle hurtigt, hvis svampen alligevel trænger sig på. Der findes selvfølgelig den synlige slags – du ved, de der små sorte pletter i fugerne på badeværelset. Den synlige skimmelsvamp kan heldigvis bare vaskes ned.

Men skimmelsvamp behøver ikke være synligt for at være farligt. Den kan gemme sig i både lofter, gulve og vægge. Et tegn kan være en dårlig og fugtig lugt. Skimmel kan også give astmalignende symptomer, hovedpine og den slags.

Vi er taknemmelige for den assistance Nikolaj og familien fik. Og jeg håber, at råd og information herfra kan hjælpe jer derude.