En tur til Vadehavet

Kirkhoff Vadehavet

Sponsoreret indhold

En mindre åbenbaring

Min tur til stranden sidste sommer gav ny inspiration til nye oplevelser. Vi kender alle det at tage en tur til stranden om sommeren. Kontrasten mellem sand og vand og de våde tæer i det tørre sand. Efterhånden som mine ture til stranden har rundet de godt 100 gange, er der én ting der er gået op for mig. Forestil dig dette:

Du kommer hen mod stranden. Du går i det varme sand og du spotter det fantastiske blå vand ude i horisonten. Du glæder dig til at soppe lidt rundt og mærke vandet. Men du ser kun én vej – fra sandet og ud mod vandet. Min seneste tur til stranden gav mig nemlig tanken:

Jeg ser kun sand, vand og andre mennesker. Hvordan kan det være, når der er tusind andre ting at se?

Jeg besluttede mig for, at min næste tur ud i naturen, skulle gå til Nationalpark Vadehavet.

Danmarks ”skjulte skat”

Jeg vil hurtigt advare omkring skatten, for den findes ikke. I hvert fald ikke til os mennesker. For min seneste tur til Nationalpark Vadehavet i september måned, viste mig nemlig, hvor essentiel det skiftende tidevand egentlig kan være.

Jeg ankom ganske få øjeblikke før der var helt lavvande. Få minutter skulle der gå, før det tørlagte område var fyldt med fugle. Jeg talte hurtigt ti fugle. Så tyve-, så tredive-, så fyrre fugle. Jeg gav hurtigt op med at holde styr på den enorme mængde af fugle der tog sig et hvil i vadehavet. De skulle jo lige tanke op.

Jeg besluttede mig for at undersøge, hvorfor så mange fugle på ét splitsekund var at finde lige præcis her. Og det jeg fandt frem til, var, at det absolut ikke var et tilfælde.

Nationalpark Vadehavet er nemlig det foretrukne spisekammer for trækfugle. Ikke nok med, at tidevandet har den afgørende effekt at levere føde til fuglene, så ligger Nationalpark Vadehavet lige på ruten for vadefugle. Vadefuglen yngler i sommerperioderne i nord, mens de opholder sig over vinteren i syd. Det er altså kombinationen af den utrolige mængde føde og den utrolig beliggenhed.

Forestil dig hvordan det bare passer med, at du skal på ferie sydpå og får et solidt måltid i lufthavnen. Du fik ikke noget at spise inden du tog afsted, men da du ankom til din ”venteposition”, så var der lige præcis den sandwich og den fadøl, der bare kunne redde resten af din tur.

Er du ikke til fugle – så har jeg gode nyheder

Udover de mange millioner af trækfugle der årligt besøger Nationalpark Vadehavet, så jeg på min tur alverdens spændende dyr. Mest interessant af alt, kan man i den danske Nationalpark Vadehavet finde Danmarks største rovdyr – og det største pattedyr! Ja – du læste rigtigt.

Det er nemlig den store gråsæl. Den kan med sine 300 kilo og over to meter i længde, virke utrolig skræmmende. Prøv at forestille dig en skuespiller i tv’et på knap to meter og 150 kilo, hvor ”skræmmende” han kan virke. Så skal du bare gange vægten med to og lægge ordet ”rovdyr” til – så har vi gråsælen.

Er du ikke til det rige dyreliv, skal du ej frygte. Der er heldigvis 600 kilometer lang kyststrækning fra Blåvandshuk i nord til Den Helder i Holland i syd, som alt indebærer én stor international nationalpark. Så tag imod mit råd – se andre ting når du er på stranden end blot sand og vand. Den danske vestkyst har nemlig mange andre fascinerende ting at byde på.

Alt i alt var min seneste tur til stranden, en undren, der medførte at jeg tog til vadehavet.