Metalarbejde med høj tolerance.

Sponsoreret indhold

I gamle dage kunne det tage evigheder at fremstille komponenter af en bestemt type. Især komponenter med en rigtig høj detaljegrad. Der skulle et utal af værktøjer i brug og det var derfor en profession som kun få personer virkelig mestrede. De såkaldte metalarbejdere.

Denne type håndværk er dog hurtigt blevet erstattet af CNC maskiner. Maskiner med præcision og hastighed ingen kan konkurrere mod. Tiden for metalarbejderens håndværk måtte ændres til ikke længere skabe og bruge sine hænder til at fremstille nye små-komponenter – men til betjening af disse nye og moderne maskiner.

Udviklingen af Langdrejning

Udviklingen kunne ikke ses tydeligere end i Tyskland. Et land med mottoet ” kvadratisch praktish gut” optog markedet med storm. Alt hvad der kunne optimeres blev optimeret. Komponenter blev produceret i høj tempo og ikke mange kunne følge med. Denne tendens var især tydeligt i underkategorien langdrejning – på tysk Langdrehen. Et arbejde, hvor man arbejder med metal emner der stiller store krav til tolerancen og mest af alt. Korte bearbejdningstimer. Hvor man i gamle dage skulle bruge alt mellem 5-10 forskellige værktøjer på forskellige tidspunkter til at fremstille disse komponenter – Kan CNC maskinen ordne det i et snuptag. Komponenten roterer og flere værktøjer arbejder på samme tid med at udvikle og færdiggøre produktet mens et lade magasin hele tiden sørger for at der aldrig mangler materialer til produktionen. Langdrehen-teknikken udfører altså alle opgaver i samme arbejdsgang, hvilket giver en mere økonomisk produktion til fordel for kunden.

Langdrejning og resten af Europa.

Som resten af Europa fulgte med blev udviklingen af disse specialkomponenter hurtigt til en hverdagsform for mange virksomheder. Konkurrencen fra Tyskland var stadig høj og deres effektivitet var svær for mange at konkurrere med. Andre parametre blev nød til at blive sat i højsæde for at konkurrere. Hvis man ikke kunne på prisen så måtte man markedsføre sig på kvalitet og åndelige værdier. Et produkt var ikke længere kun metal – men historien bag betød noget, her især hvorvidt man som firma udviklede kvalitetsprodukter men med fokus på miljøet. En udvikling som betød at produktionen af langdrehen komponenter nu kunne sælges til en mere solvent pris. Små virksomheder kunne nu atter være med i konkurrencen. De måtte selvfølgelig tilpasse sig et marked, hvor de ikke kunne levere samme volumen som de store virksomheder – Men det de kunne levere; var produkter af høj kvalitet.