Pressemeddelelse

Kirkhoff er stolt af at præsentere kunstnergruppen AVPDs første soloudstilling i galleriet i perioden 27. maj – 3. juli 2004. AVPD (Aslak Vibæk og Peter Døssing) er uddannet på Det kgl. danske Kunstakademi. På kirkhoff præsenterer de installationen ’M’ og giver den besøgende mulighed for at se tre øvrige projekter i galleriets ’Reading Room’ , som giver et godt indblik i deres arbejde.

Udstillingen ”M” bærer navnetræk med Fritz Langs storbyepos ”M” (1931), der handler om et kriminalmysterium i Berlin. I Fritz Langs terminologi er  ”M” identificerbar med mord og morder. AVPD trækker på tvetydigheden i det kapitale bogstavs betydningslag; for AVPD drejer det sig mere om Metropolis, meter og M’ets arkitektoniske potentiale. ”M” blokerer hele indgangen til galleriet med en spejling af dørpartiets farver. En åbning fører ind i en lyssluse til udstillingen.

Omdrejningspunktet for ’M’ er en problematisering og undersøgelse af forholdet mellem vores forestilling om og forventning til at se på kunst og den efterfølgende konkrete, erfarede virkelighed. Projektet diskuterer på et konkret plan det konventionelle subjekt-objekt-kontekst-forhold.

AVPD tager udgangspunkt i arkitektur, computerspil og science fiction litteratur/-film.  Projektet  ’M’ stammer fra computerspilstrukturer (1st-shooter-spil) men også filmiske rum,  f.eks. THX 1138 af George Lucas samt David Lynch's psykologiske rumkonstruktioner. Derudover trækker de på science-fiction litteratur, f.eks. Tesserakthuset af R.A. Heinlein, Solaris af Stanislav Lem og Inspektion af en rumstation af J.G.Ballard.

AVPD arbejder inden for et interdisciplinært genstandsfelt, hvor de forsøger at forene kunstneriske, arkitektoniske, videnskabelige, sociologiske og urbane tematikker om punkterne: “Menneske-Maskine-Rum”. AVPD konstruerer en meta-arkitektur, hvor beskuerens normale perception fordrejes, og en anden rumlig erkendelse etableres. De skaber en situation hvor beskuerens kognitive og emotionelle anskuelsesformer forskydes.


PSS_VD
Udover projektet ’M’, viser AVPD også en række redigerede fotografier af underjordiske gangsystemer, diagrammer og plantegninger over computerarkitekturer. Projektet ’PolySpatialStructure_VerticalDisplay’ er AVPDs afgangsprojekt, som blev vist på Kunstforeningen Gl. Strand i 2003. De præsenterede displays er tre forskellige typer: Oversigtskort fra pionercomputerspillet Wolfenstein (der opererede med en tredimensionel og ’tilnærmelsesvis’ reel arkitektur); fotografier fra cykelkældrene i den københavnske metro (afspejler den korte afstand mellem virtuelle og reelle arkitekturer, da gangene ligner gangsystemer fra computerspil); samt AVPDs egne betragtninger om relationen Menneske-Maskine-Rum. ’PSS_VD’ vises i galleriets ’Reading Room’.

PSS_ReadingRoom
Reading Room er udviklet og realiseret af AVPD og er en permanent installation i galleriet. Rummet balancerer på grænsen til en virtuel arkitektur, baseret på et grid- og pixelsystem. Reading Room er en videreudvikling af ovenstående projekt ’PSS_VD’, men trækker også på Gerrit Rietvelds arkitektur og El Lissitzskys Proun Room. Reading Room er et multifunktionelt transformertbart rum. Hylde-, bænk-, bord-, skillevægs og belysningsmoduler kan skydes ind i griddet alt efter behov, så rummet kan udfolde sig eller trække sig sammen. Reading Room huser et bibliotek og et videotek, som ligeledes kan tilpasses videoscreenings og foredrag. (se mere på Reading Room).

PSS_SyntetiskSpatialOrganisme / Socle Du Monde, Herning Kunstmuseum
I Reading Room præsenter AVPD en model af deres aktuelle projekt på biennalen Socle du Monde i Herning. I Herning viser de en stor 8x8x8 m installation: en syntese af virtuel og virkelig arkitektur. Biennalen finder sted i samarbejde med Herning Kunstmuseum og lokale virksomheder, og bl.a. Maurizio Cattalan, Simon Starling, Alexandra Mir og Superflex deltager. Udstillingen åbner 4. juni 2004 (se www.socledumonde.dk).

Ghost

Contemporary Art

Sturlasgade 12B

DK - 2300 Copenhagen S

T +45 3295 4600

F +45 3295 4606

E bk@kirkhoff.dk

W kirkhoff.dk

Paper dot