Jeg skal bygge en køkkenhave

Køkkenhave

Sponsoreret indhold

”Du kan sove når du bliver gammel.” Et udsagn jeg ofte høre når jeg er ude at handle, når en teenager strækker sig gabende gennem butikken. Mange ting er sande med hensyn til det – mens en stor del er også falske. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der er tid til at sove mere, men kroppen vil ikke altid tillade dette. For jeg vil ikke ligge på den lade side – jeg vil opleve nye ting hele tiden og jeg vil udfordre mig selv hver eneste dag. Nogle dage er det små ting, andre dage er ideerne større og til tider er de helt urealistiske. Det går meget bedre med min ømme ryg, og derfor jeg valgt at gøre noget mens jeg kan.

Jeg har nemlig taget den beslutning, at jeg vil anlægge mig min egen køkkenhave. Og nej – der er ikke gået bonderøven i den. Eller måske er der lidt. Inspirationen ved jeg ikke helt hvor kommer fra – men én ting er sikkert. Den bliver mere praktisk end moderne.

Hvilke afgrøder skal jeg dog vælge?

Ja – det spørgsmål lyder jo ikke så spændende igen. Men forestil dig, at du skal starte din egen virksomhed, uden at vide hvilke produkter du skal tilbyde. Du kender ikke omfanget af dine produkter og hvad der ”sælger” bedst. Det er sådan jeg ser på min nye, kommende køkkenhave. Kan jeg bedst lide gulerødder eller ærter? Skal jeg have begge dele og hvor meget skal jeg have af hver?

Der er mange faktorer der spiller ind – det er ikke bare at kaste jord i en kasse med lidt frø og vente. Det kunne man gøre, men ikke den mest optimale løsning har jeg fundet ud af og jeg vil derfor dele lidt ud af den viden, som jeg allerede nu har tilegnet mig.

Gode råd til anlæg af køkkenhave

Først og fremmest er sol og lys den væsentlige faktor. Jeg har som det måske vigtigste fundet, hvor min køkkenhave skal placeres i haven. Jeg har valgt en placering i min have, hvor solen rammer næsten hele dagen. Sollys og varme er helt essentiel for, at mine afgrøder kan vokse sig store og flotte.

Dernæst har jeg fået noget kyndig viden, angående for hvilke afgrøder der er gode til en nybegynder som mig. Afgrøder som gulerødder, ærter og radiser skulle efter sigende være ganske nemme at holde. Derfor har jeg valgt netop dem, for ikke at sigte for højt, for hurtigt.

Nu er jeg lidt af en nørd inden for nye projekter jeg kaster mig over. Derfor har jeg også undersøgt, hvornår jeg skal begynde at så, og hvordan jeg plejer mine gulerødder og ærter. Det er nemlig vigtigt, at jorden er varm, når jeg skal i gang. Men jeg vil også passe min køkkenhave, som var det mit eget barn. Jeg vil fjerne ukrudt inden det bliver for vildt – og jeg vil vande den efter behov. Det er selvfølgelig nemt at sige nu, og jeg kommer sikkert ikke til at overholde det – men det skal da have et forsøg!

Hvad er mit første ”spadestik”?

Mit første skridt til etablering af min nye køkkenhave, er at skabe et godt fundament. Jeg vil derfor på udforskning efter de rigtige materialer, så jeg kan skabe de bedste rammer for min køkkenhave. Skal jeg mon bygge mit eget – eller købe en færdiglavet, der blot skal samles? Det må tiden vise! Jeg vil hvert fald tage på opdagelse og finde præcis de rammer, der skal skabe min, forhåbentlig, flotte køkkenhave.